Právě si prohlížíte Bali – ostrov bohů

Bali – ostrov bohů

Bali je jeden ostrov Indonésie, který má celkem asi 13 000 ostrovů. Bali se nachází pouhé 2 kilometry od východního cípu ostrova Jáva a ostrova Lombok. Ostrov je domovem přibližně 4 milionů lidí. Z východu na západ je to přibližně 144 kilometrů a ze severu na jih 80 kilometrů. Jsou zde rozmanité krajiny kopců a hor, členité pobřeží a písečné pláže, svěží rýžové terasy a pusté sopečné svahy, které poskytují malebnou kulisu pestré a hluboce duchovní kultuře tohoto „ostrova bohů“.

Slovo „ráj“ se na Bali používá hodně. Osmdesát procent mezinárodních návštěvníků Indonésie navštíví Bali nebo navštíví Bali speciálně. Popularita není bez důvodu. První hinduisté dorazili na Bali již v roce 100 před naším letopočtem. Je tedy snadné pochopit, proč má Ostrov tak dlouhou dobu na rozvoj vlastní kultury. Současná kapitola historie Bali však začíná v sedmdesátých letech, kdy neohrožení hippies a surfaři objevili pláže a vlny na Bali. Turismus se brzy stal hlavním zdrojem příjmů. Navzdory otřesům z teroristických útoků v letech 2002 a 2005 magický ostrov stále přitahuje davy. Kultura Bali zůstává stejně velkolepá jako vždy.

Na ostrově je odhadem 20 000 chrámů (pura), z nichž každý pořádá festivaly (odalan) alespoň dvakrát ročně a v průběhu roku je mnoho dalších příznivých dnů. Pořád se konají slavnosti. Existuje několik velkých festivalů, které se slaví na celém ostrově, ale jejich data jsou určena dvěma místními kalendáři. 210denní kalendář wuku nebo Pawukon je zcela mimo synchronizaci se západním kalendářem, zatímco lunární kalendář saka (caka) zhruba následuje západní rok.

Source by Michael Drewell

Napsat komentář