Právě si prohlížíte Top 10 vzrušujících atrakcí v japonském Kjótu

Top 10 vzrušujících atrakcí v japonském Kjótu

Kjóto nabízí cestovatelům z Japonska zajímavou alternativu k Tokiu. Toto krásné město je směsí moderního a starého, s mnoha připomínkami minulosti tohoto města a jeho místa jako kulturního srdce země. Hlavní sídlo japonského císaře bylo v Kjótu od osmého století do devatenáctého století, kdy se přestěhovalo do současného hlavního města Tokia. Je tu spousta k vidění, protože na rozdíl od jiných měst Kjóto neutrpělo během druhé světové války žádné škody.

Kjóto je skutečným zážitkem jedinečné historie a kultury. Abyste viděli vše, budete si muset vyhradit dostatek času na návštěvu co největšího počtu jeho atrakcí. Pokud jste schopni navštívit pouze krátkou dobu, rozhodněte se, která místa chcete navštívit nejvíce, než se je snažit všechny spěchat.

V Kjótu je mnoho chrámů, které nabízejí pohled na pestrou povahu japonské kultury. Jsou také historicky a architektonicky zajímavé. Zjistíte, že mnoho atrakcí doporučených kjótským turistům budou chrámy nějakého druhu.

Dvě prominentní náboženství v Japonsku jsou buddhismus a šintoismus; každý má své vlastní chrámy. Nejpůsobivějším buddhistickým chrámem v Kjótu je Zlatý pavilon Kinkakuji a je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů ve městě. Dvě nejvyšší patra jsou obalena plátkovým zlatem, které se odráží v jezírku pod ním a spojuje nebesa nahoře se zemí pod nimi. Význam tohoto chrámu pro buddhisty pochází ze svatyně v něm, obsahující relikvie ze života Buddhy.

Nedaleký Stříbrný pavilon neboli Ginkakudži měl být doplňkem Zlatého chrámu s kontrastní vrstvou stříbrných listů, ale tento plán nebyl nikdy uskutečněn. Stříbrný chrám je tedy mnohem jednodušší než jeho soused, i když má své jednodušší kouzlo. Jsou zde dvě klidné zahrady; jeden s jezírkem obklopeným skalkou, kde se máte pohybovat a zakoušet změny perspektivy, které z toho plynou; a další, kde byl písek vytvarován do meditativních vzorů, což vytváří velmi klidnou atmosféru. Oba jsou dokonalými protilátkami proti stresu z cestování a jet lagu.

Dalším buddhistickým chrámem, který rozhodně stojí za návštěvu, je chrám čisté vody (Kiyomizudera). Tento světoznámý chrám je uznáván organizací UNESCO pro svou jedinečnou hodnotu a byl jmenován jako místo světového dědictví. Stojí od 8. století, kdy byl založen jednou z nejstarších buddhistických sekt v Japonsku. Shlíží na město Kjóto z nedalekého kopce, obklopeného lesy. Pohled na Kjóto z terasy chrámu bere dech! Je zde také krásný čerstvý pramen, o kterém se věří, že má léčivou sílu.

Existují dva zenové chrámy, které tvoří zajímavý doplněk k hlavním buddhistickým. Chrám Nebeského draka (Tenryuji) byl kdysi sídlem císaře. Když Go Daigo zemřel, jeho domov byl přeměněn na tento chrám na jeho památku. Jméno bylo vybráno, když se knězi, který dřímal poblíž, zdálo, že se z řeky objevil drak. Když se probudil, usoudil, že je to znamení, že císařův duch nenašel mír ve smrti a že by tam měl být umístěn chrám, aby uklidnil neklidného ducha. Současná budova byla postavena teprve před sto lety, poté, co osmý z řady nešťastných požárů poškodil různé inkarnace chrámu. Zahrady však pocházejí ze čtrnáctého století a nabízejí klidný prostor pro tichou procházku.

Druhý chrám a místo světového dědictví se nazývá Chrám mírumilovného draka (Ryoanji). Zdejší zenová zahrada je nejlepším příkladem svého druhu, který uvidíte. Jsou zde pečlivě rozmístěny kameny a brázdy písku, které byly shrabány do přesných vzorů a vytvářejí útočiště klidu mezi jednoduchými hliněnými stěnami.

Šintoistické náboženství je pro japonskou kulturu jedinečnější než buddhistické, ačkoli zdejší chrámy působí dojmem buddhismu utvářeného podle japonských myslí. Dva z místních šintoistických chrámů poskytují zajímavé výlety v Kjótu. První je Fushimi Inari, zasvěcený bohu rýže. Pokud ji navštívíte, dávejte pozor na množství ozdob v podobě lišek. Tito byli tradičně zvířecí poslové Inari. Svatyně je krásná a klidná; zejména ve večerním světle. Nejúžasnějším prvkem tohoto chrámu jsou různé velkolepé brány nebo tori kolem něj.

Ještě více příkladů těchto bran se nachází u druhého místního šintoistického chrámu. Heian Jungu je chrám z devatenáctého století, který je zasvěcen dvěma japonským císařům, Kammu a Komei. Byl postaven na památku jedenácti set let od založení města. Na konci každého října se zde koná festival Jidai Matsuri. Tisíce lidí defilují a slaví den, kdy se Kjóto stalo hlavním městem Japonska, a to i přesto, že se mu již tato čest nedrží.

Existuje také několik zajímavých míst k návštěvě, pokud máte menší zájem o chrámy. Císařský palác je velkolepý komplex budov s mnoha krásnými zahradami a zajímavými architektonickými prvky. Současný palác byl postaven v osmnáctém století, stejně jako Tenryuji, i on trpěl řadou požárů. Četné císaře se také rozhodly korunovat zde v paláci.

Čtvrť Gion je jednou z nejznámějších částí Kjóta. Vzrušující den lze strávit procházením jeho půvabných uliček a snahou zahlédnout gejšu nebo maiko v tradičním oděvu. Gejši jsou vyškolení baviči, a ne, jak se často věří, prostitutky. Oblast je dobře zachovalá, takže mnoho staveb pochází ze středověku a je zde jedinečná atmosféra oslovující většinu turistů.

Kjóto je také rušné moderní město a mimo jiné nabízí vynikající nákupy. Ti z vás, kteří se méně zajímají o historické památky, tak mají příležitost strávit čas hledáním nejnovější módy a technologií.

Source by Suzanne Bender

Napsat komentář